naravni
 
zgodovinski
 
vodni
 
zabaviščni

Zgodovina in kultura

Grad Podčetrtek

http://www.gradovi.jesenice.net/slike/podcetr1.jpgPodčetrtek je dobil ime po četrtkih, ko je bil pod grajskim gospostvom tržni in sodnijski dan.

Na razgledni vzpetini nad njim stoji mogočni in slikoviti grad. Stavbo iz 13. stoletja so v 16. dogradili grofje Tattenbachi, v 18. pa baročno obnovili grofje Attemsi. V renesančni shemi gradu z značilnim notranjim dvoriščem je razvidno staro romansko jedro, opremo 70 soban pa so žal uničili čas in tatovi.

Vir: Zavod Celeia Celje

Minoritski samostan Olimje

http://www.dezela-celjska.si/sites/www.dezela-celjska.si/files/styles/large/public/samostan-olimje-88991.jpgV dolini pod goro Rudnico stoji že od 11. stoletja naprej olimski grad. Leta 1663 so se v njem naselili redovniki pavlinci iz hrvaške Lepoglave, ki so ob gradu zgradili baročno cerkev, v kateri je eden največjih zlatih baročnih oltarjev v Sloveniji. Cerkev je posvečena Marijinemu vnebovzetju in je bila v začetku namenjena predvsem romarjem. V enem od grajskih stolpov so pavlinci uredili samostansko lekarno. Leta 1780 jo je poslikal Anton Lerchinger.

Cesar Jožef II. je leta 1782 samostan razpustil in ustanovil župnijo. Poslopja z zemljiščem je kupil grof Attems, ki je zaradi visokih davkov dal porušiti dva trakta samostana. Leta 1990 so se v samostan naselili redovniki minoriti, ki obiskovalcem radi pokažejo in razložijo umetniško in sakralno bogastvo cerkve in stare lekarne.

Vir: Zavod Celeia Celje

Cerkev sv. Eme

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Hemma_of_Gurk_Church%2C_Sveta_Ema_2.JPG/1024px-Hemma_of_Gurk_Church%2C_Sveta_Ema_2.JPGBožjepotna cerkev sv. Eme leži na istoimenskem hribu. Sedanja cerkev iz leta 1717 je naslednica starejše, srednjeveške iz 15. stoletja. Cerkev so obnovili v letih 1835 in 1927 in sodi med pomembnejše objekte baročne sakralne arhitekture tega območja.

Skozi kraj poteka Emina romarska pot, ki povezuje kraje, neposredno povezane z življenjem sv. Eme.

Vir: Zavod Celeia Celje

Muzej stare kmečke opreme v Podčetrtku

V zanimivi zbirki v Podčetrtku je zbrano staro kmečko orodje in domača oprema, ki so jo v bližnji preteklosti uporabljali kmetje iz Obsotelja. Lastnik muzeja je eksponate zbiral skoraj pol stoletja.

Vir: Zavod Celeia Celje

Zanimivost: Stara lekarna - Ko so se v Olimje leta 1663 naselili patri pavlinci, se je tudi tukaj začelo sistematično proučevanje zelišč. Patri so v svojih redovnih pravilih imeli zapisano, da mora vsak samostan imeti za tiste, ki zbolijo, posebno bolniško sobo, ki so jo imenovali »infirmaria«. VirMinoristki samostan Olimje