naravni
 
zgodovinski
 
vodni
 
tematski

Narava

Gozdni vrelec

http://www.rogaska-tourism.com/cms/controls/warehousehandler.ashx?path=/Slike/Vsebina/Naravne_in_kulturne_danosti/542&width=400&height=300Gozdni vrelec je eden najstarejših vrelcev Rogaške Slatine in je bil opisan že v prvi reklamni knjižici Zdravilišča, leta 1883. Tržili so ga kot vrelec z »železnato vodo«. Do njega je nekoč vodila slovita Steza vzdihljajev, prizorišče neštetih romanc … Dostop: ob vznožju hriba Janina.

Ivanov vrelec

http://www.rogaska-tourism.com/cms/controls/warehousehandler.ashx?path=/Slike/Vsebina/Naravne_in_kulturne_danosti/543&width=452&height=300Ivanov vrelec je še danes ohranjen in živ. Je bogat z železom, čigar čas njegovega zajetja ni znan, v literaturi pa je omenjen že leta 1821. Poimenovan je bil po nadvojvodi Janezu Habsburškemu, stalnemu gostu in pokrovitelju Zdravilišča v 1.pol. 19. stol.. Dostop: v neposredni bližini Rogaške riviere (za apartmaji Vile Golf).

Vir: TIC Rogaška Slatina

Krajinski park Boč

http://www.rogaska-tourism.com/cms/controls/warehousehandler.ashx?path=/Slike/Vsebina/Naravne_in_kulturne_danosti/560&width=452&height=300Boč je z 978 m najvišji vrh Bočkega pogorja, ki je geološko in geografsko najvzhodnejši del Karavank. Zaradi enkratnosti, pestrosti in množice naravnih vrednot je širše območje Boča zavarovano kot krajinski park.

Zaznamujejo ga strjeni in dokaj ohranjeni gozdovi. Preplet travnikov in gozdov zagotavlja izjemno biotsko pestrost območja. Zaradi izjemne naravne dediščine je bil Boč z okolico najprej v domačem in nato tudi v evropskem merilu prepoznan kot naravovarstveno območje, ki ga je treba ohranjati. Ob vstopu v Evropsko unijo pa se je njegova naravovarstvena vrednost potrdila še v evropskem merilu, saj je velika večina območja del evropskega ekološkega omrežja NATURA 2000.

Paviljon kaktej

http://www.rogaska-tourism.com/cms/controls/warehousehandler.ashx?path=/Slike/Vsebina/Naravne_in_kulturne_danosti/552&width=189&height=250Paviljon kaktej v Cerovcu pod Bočem je občudovanja vredna zbirka preko sedem tisoč različnih kaktusov in ostalih sočnic iz vsega sveta. Med zbirko je veliko redkih vrst, ki ji dajejo še večji pomen. Kot zanimivost omenimo, da je najstarejši kaktus Ariocarpus star več kot 60 let, najmanjši kaktus je Blossfeldia, katerega trup ne preseže 1 cm v širino in višino. Posebna oblika kaktusa Dirty Old Man Cactus, ki izžareva zmagoslavje, Taščin fotelj, ki potrebuje 40 let, preden prvič zacveti.

Posebnosti je veliko, od najmanjšega do največjega kaktusa, najbolj bodičastega ter najbolj občudovanega. Zbirka je vsekakor vredna ogleda.

Vir: TIC Rogaška Slatina

Zanimivost: Donat Mg je z magnezijem najbogatejša mineralna voda na svetu, ki se uporablja za zdravilne namene. Naravna mineralna voda Donat Mg je stara okoli 8000 let in je dokazano zdravilna. Izvirsko vodo v globini (med 280 in 600 metri pod zemljo) bogatijo minerali iz raztapljajočih se kamnin (magnezij, kalcij, sulfati, hidrogenkarbonati) in drugi elementi (CO2).

Vir: TIC Rogaška Slatina