naravni
 
zgodovinski
 
reke
 
jezera
 
Lokacija: Rogatec (Evropa)
 
Lokacija: Rogatec (Slovenija)

Splošno o Rogatec

Občina Rogatec je ena od manjših občin v Sloveniji. Po površini meri 40 km2 ,obsega pa devet naselij v katerih živi 3.136 prebivalcev. Meji na sosednjo Republiko Hrvaško, njena osnovna dejavnost pa je kmetijstvo.
Turistična atrakcija občine sta Muzej na prostem in dvorec Strmol, v katerem si je, med drugim, možno ogledati tudi originalno ohranjeno črno kuhinjo.
Vir: Zavod Celeia Celje  

Narava

Sotla izvira v južnih pobočjih Maclja v treh izvirih, od katerih je en na slovensko-hrvaški meji, ostala sta na Hrvaškem. Izvir je urejen v obliki malega vodnjaka. Do njega vodi markirana pot.

Zabava & šport

Pohodništvo je v Deželi Celjski zelo priljubljeno, zato so vam na voljo številne urejene in dobro označene pohodne poti. Zaradi različnih težavnostnih stopenj in dolžin so poti primerne za pohodnike, rekreativce in družine.

Zgodovina & kultura

Srednjeveški trg leži na levem bregu potoka Draganja, ki teče v tesni dolini med dvema hriboma. Prvi zapisi o Rogatcu segajo v leto 1130, ko se omenja pod nazivom Purch von Rohacz. Ime se v poznejših listinah še večkrat uporablja v različnih oblikah (Roas, Rohats, Rohates), prvotno ime pa je gotovo bilo slovensko in bržkone izvira iz besede rog po Rogaški ali Donački gori, ki ima na pogled z zahoda obliko roga.

Posebnosti kraja

Stalna muzejska zbirka ohranja ljudsko stavbno dediščino subpanonskega tipa in kulturno izročilo ljudi, ki so živeli na območju južno od Donačke gore in Boča v času od 19. do sredine 20. stoletja.