Narava

Logarska dolina

Privlačnost Logarske doline odseva v prvobitnosti okolja ter v številnih naravnih zanimivostih, ki privabljajo ljubitelje narave. Svoj pečat so prostoru vtisnile tudi kmetije, ki so skozi stoletja ustvarjale kulturno krajino. Ravno sožitje med človekom in naravo je tista vrednota, ki jo danes najdemo le redkokje.

Zaradi omenjenih vrednot, je bila Logarska dolina leta 1987 razglašena za krajinski park. Svojo podobo gradi na sonaravnem trajnostnem razvoju ter na kakovostni turistični ponudbi.

Zaradi čudovite lege predstavlja odlično izhodišče za številne atraktivne izlete na vrhove Kamniško-Savinjskih Alp.

Vir: Krajinski park Logarska dolina

Krajinska parka: Robanov kot in Logarska dolina

Krajinska parka Robanov kot in Logarska dolina privabljata ljubitelje ohranjene narave. Mnoge naravne zanimivosti in posebej zavarovani naravni spomeniki so tod na gosto posejani.

Dva krajinska parka Robanov kot in Logarska dolina, sonaravno gospodarjeni gozdovi, varovana območja v evropski mreži Natura 2000 in čudovite krajinske podobe pričajo o trdni povezanosti domačinov z naravo skozi stoletja.

Vir: TIC Solčava

Snežna jama na Raduhi

V objemu stoletnih gozdov smreke in macesna se na nadmorski višini 1500 metrov odpira vhod v čudoviti podzemni svet Snežne jame. Je najvišje ležeča jama v Sloveniji, urejena za turistične oglede. Njeno starost ocenjujejo na 10 – 12 milijonov let.

Posebnost Snežne jame je sožitje ledu in sige, ki je na takšni višini prava redkost. Z obiskom Snežne jame lahko doživite nenavadni podzemni svet in spoznate zgodovino davno minulega časa kilometer in pol dolgega jamskega sistema.

Jama je odprta od 1. junija do 30. septembra ob sobotah, nedeljah in praznikih. Od 15. julija do 31. avgusta je odprta vsak dan. Ogledi so od 9. do 17. ure, vsake dve uri. Po dogovoru je možen ogled za večje skupine (20 oseb) tudi izven tega urnika - v primeru ugodnih vremenskih razmer tudi v mesecu maju in oktobru.

Vir: Slovenia.info

Mozirski gaj

 Mozirski gaj je park v Mozirju, ki so ga slovenski vrtnarji in domačini uredili v 80-ih letih 20. stoletja. Nastal iz zaraščene trške gmajne, v kateri so bila divja odlagališča smeti. Tako so oskrunjeno naravo spremenili v cvetlični park.

Leži na desnem bregu reke Savinje, razprostira se na 7 ha površine, odprt pa je od sredine aprila do konca septembra. V tem času se vrstijo razstave cvetja, urejeni so tudi tematski vrtovi, npr. skupina dišavnic, zdravilnih zelišč; za popestritev pa služijo etnografski objekti.

Vir: Wikipedia

Jama Pekel

Jama Pekel je kraška jama, stara več kot 3 milijone let in ima bogato zgodovino. Leži sredi Ponikvanskega krasa, dobre 4 km severno od Šempetra v Savinjski dolini. Je ena največjih za turiste urejenih kraških jam na Štajerskem. Jamo je izdolbel tok potoka Ponikvica, ki pred jamo ponikne, iz nje pa priteče z imenom Peklenščica. 1159 metrov dolga pot po jami je lahkotno speljana in lepo vzdrževana.

Vir: Turistično društvo Šempeter

Kozjanski park

Kozjanski park je pokrajina mnogih obrazov. Na stiku alpskega in panonskega sveta so narava in ljudje ustvarili edinstven mozaik cvetočih travnikov, starih sadovnjakov, strmih gozdnih pobočij in bistrih potokov, domačij in poti do njih, v katerem se kulturna krajina, posejana z gradovi in cerkvami, prepleta z območji ohranjene narave. 206 km2, 78 naselij, 10.700 prebivalcev

V Kozjanski park lahko prispemo s štajerske (odcep Dramlje iz ljubljanske ali Slovenska Bistrica z mariborske smeri) in dolenjske strani (odcep Krško ali Brežice). Za prihod v informacijsko središče parka v Podsredi, ki je od Ljubljane oddaljeno 120 km, bomo od vseh odcepov potrebovali še približno pol ure vožnje po regionalnih cestah.

Vir: Slovenia.info

Zanimivost: Flora & favna - Logarska dolina ter pobočja se ponašajo s pestrostjo gorskih cvetic, med katerimi je precej redkih ali celo ogroženih vrst. Na Okrešlju, botanični oazi, ter drugod v parku lahko občudujete lepi čeveljc, kranjsko lilijo, avrikelj, zoisovo zvončico, svišče, planiko, kamniško murko. Na širšem območju Logarske doline gnezdi planinski orel, dolina pa je tudi življenjski prostor sokola selca. V višjih predelih boste lahko opazovali gamse in kozoroge, na planinah pa tudi ovce jezersko-solčavske pasme.

Vir: Krajinski park Logarska dolina