Zgodovina in kultura

Gradovi in dvorci

Grajske zidove danes polnijo raznolike vsebine, ki ponujajo nepozabna doživetja. V izjemna ambienta Starega gradu Celje in gradu Podsreda vabijo poletne prireditve na prostem.

Gradovi in dvorci Dežele Celjske pripovedujejo vsak svojo zgodbo, te pa pogosto pritegnejo poglede že od daleč. Najbolj slikovit je zagotovo dvorec Strmol z verno rekonstruirano modrosivo fasado. Dvorec Novo Celje je najbrž nastal po vzoru Schönbrunna in velja za enega od slovenskih baročnih biserov. Obdan s parkom tudi eksotičnih dreves očara skrivnostni dvorec Jelšingrad, edini v Sloveniji prezidan v orientalskem slogu.

Vir: Zavod Celeia Celje

Zanimivost: Gradovi in dvorci Dežele Celjske pripovedujejo vsak svojo zgodbo, te pa pogosto pritegnejo poglede že od daleč. Najbolj slikovit je zagotovo dvorec Strmol z verno rekonstruirano modrosivo fasado. Dvorec Novo Celje je najbrž nastal po vzoru Schönbrunna in velja za enega od slovenskih baročnih biserov. Obdan s parkom tudi eksotičnih dreves očara skrivnostni dvorec Jelšingrad, edini v Sloveniji prezidan v orientalskem slogu.

Celje

Tlakovane rimske ulice, redka starokrščanska krstilnica, mogočni Stari grad Celje in Knežji dvor (nekdanja knežja palača Celjskih), pa mestne cerkve in obnovljeno srednjeveško obzidje pričajo o nekdanji moči in slavi "druge Troje".

Vir: Zavod Celeia Celje

Šempeter v Savinjski Dolini

Eden najpomembnejših spomenikov rimske dobe.Do odkritja nekropole je prišlo povsem naključno, ko so leta 1952 pri delih v sadovnjaku nepričakovano naleteli na kip sedeče ženske. Nekaj let po izkopavanjih so odprli arheološki park Rimska nekropola v Šempetru, ki še dandanes spada med najpomembnejše in najlepše ohranjene spomenike rimske dobe v Sloveniji in Srednji Evropi. V lapidariju, muzeju na prostem, bodo tako pred vašimi očmi zasijale prečudovite grobnice Rimljanov z reliefi, ki so delo vrhunskih mojstrov takratnega časa.

Vir: Turistično društvo Šempeter