naravni
 
zgodovinski
 
jezera
 
Lokacija: Šempeter v Savinjski Dolini (Evropa)
 
Lokacija: Šempeter v Savinjski Dolini (Slovenija)

Splošno o Šempetru

Šempeter je strnjeno naselje ob robu mesta Žalec v osrčju Savinjske doline. Šteje 1943 prebivalcev. Je urbanizirano naselje in ima strojno ter kemično industrijo manjšega obsega. Skozi kraj teče reka Savinja, ki je v začetku našega štetja tekla tik pod naseljem kasneje pa je tok prestavila skoraj 2 km stran. Savinjska vasica je povezana z regionalno cesto Celje—Ljubljana. Tu je že v starih rimskih časih potekala pomembna rimska cesta med Emono in Celeio. Danes čez krajevno skupnost poteka železniška povezava med rudarskim in industrijskim središčem Velenjem in največjim mestom v savinjski dolini — Celjem. Verjetno je najpomembnejša prometna povezava avtocesta, ki povezuje severozahodno in jugozahodno Slovenijo.

Vir: Wikipedia

Narava

Po ogledu jame Pekel, enega od biserov jamskega sveta, se lahko sprehodite po gozdni učni poti ali ob ribniku Vrbje, se odpravite na kolesarski izlet po zeleni okolici, obdani s hmeljevimi nasadi, ali se sprostite v bioparku Nivo.

Zabava & šport

V Šempetru živita svetovno znana brata Udrih, ki sta veselje do košarke spremenila v svoj poklic. Tako svoj domači kraj Šempeter v Savinjski dolini sedaj promovirata po celem svetu. Samo v Španiji, Beno pa v Ameriki.

Zgodovina & kultura

Oglejte si raznolike kulturne znamenitosti iz časa Rimljanov, romaniko in gotiko, ki jo odseva cerkev sv. Petra in spoznajte delo tamkajšnjih umetnikov, ki obsega umetnine od sodobne unikatne keramike do prekrasne savinjske čipke.

Posebnosti kraja

Savinjsko čipko v svojem domu na Vrtni ulici ustvarjata zakonca Kocič. Helena Kocič čipko izdeluje, njen mož Hranislav pa pripravlja motive zanjo. Unikatna, pretežno v baročnem in realističnem slogu izdelana savinjska čipka je tudi uradno registrirana in zaščitena pri Avtorski agenciji Slovenije.