naravni
 
zgodovinski
 
jezera
 
Lokacija: Šentjur (Evropa)
 
Lokacija: Šentjur (Slovenija)

Splošno o Šentjurju

Občina Šentjur je ena večjih nemestnih slovenskih občin, del Štajerske, ujet med bohorske gozdove in drameljske gorice, med žusemsko grofijo in blagovnške ribnike. Sledovi zgodovine tega jugovzhodnega predela Slovenije segajo v mlajšo kameno dobo.

Številne muzejske zbirke odkrivajo skrivnosti posameznih zgodovinskih obdobij, neokrnjena narava pa ponuja možnosti za sprehode, pohode, planinarjenje, ribolov, lov, vodne športe, kolesarjenje …  Pa še kaj drugega lahko počnete in doživite pri nas. Po aktivnostih in ogledih se priležeta dobra hrana in pijača, ki jo znajo odlično pripraviti v naših gostiščih in na izletniških kmetijah.
Vir: TIC Šentjur   

Narava

Blizu kraja Gorica pri Slivnici, ob cesti proti Podčetrtku, se na 84 ha površine razprostira Slivniško jezero, ali kozjansko morje, kot ga mnogi imenujejo. Dolžina jezera je 5 kilometrov, jezero pa doseže širino pol kilometra. Nastalo je leta 1976 z zajezitvijo Dobrinskega potoka in potoka Ločnica.

Zabava & šport

V tej lepi deželi je doživetij dovolj za vsakega, še tako izbranega gosta. Lahko vam ponudimo izlet ali ogled po naši presoji. S tematskimi, pohodnimi, kolesarskimi in planinskimi potmi vas vabimo, sami raziskujete lepote in znamenitosti naših krajev. Ljubitelji lova in ribolova lahko uživate v bogati favni našega okolja. Številne tradicionalne prireditve, tabori in festivali pa kar kličejo k obisku. Za vse, ki se želite razvajati, je na voljo tudi welness ponudba.

Zgodovina & kultura

Južno od Šentjurja, se dviga markanten hrib, Rifnik, ki obvladuje pokrajino in daje s svojo stožčasto obliko dolini ob Voglajni posebno mikavnost. Zato ne preseneča, da je bil Rifnik bolj ali manj neprekinjeno poseljen skozi vsa pomembnejša zgodovinska obdobja. Arheološki park Rifnik stoji na mestu največje poznoantične naselbine na Slovenskem.

Posebnosti kraja

Blaženi Anton Martin Slomšek, Gustav, Benjamin in Josip Ipavec, Blaž Kocen, Franjo Malgaj, Ana Wambrechtsammer in mnogi drugi, so osebe, ki so pustile neizbrisen pečat tako v slovenskem kot tudi v srednjeevropskem prostoru.