naravni
 
gore
 
Lokacija: Solčava (Evropa)
 
Lokacija: Solčava (Slovenija)

Splošno o Solčavi

Solčavsko je geografsko zaokroženo območje ob meji med Slovenijo in Avstrijo, v povirju reke Savinje v Zgornji Savinjski dolini, v naročju Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank. Posebnost Solčavskega so tri vzporedne alpske, ledeniško preoblikovane doline Logarska dolina, Robanov kot in Matkov kot. Znamenita Solčavska panoramska cesta povezuje velike gorske kmetije v Matkovem kotu in kmetije v zaselku Podolševa. Odtod so prekrasni razgledi na doline in venec Kamniško-Savinjskih Alp. več

Visoko v pobočju gore Olševe svoje skrivnosti odstira Potočka zijalka, v kateri so pred več kot 20 tisoč leti bivali ljudje – kromanjanci. Srečko Brodar je leta 1928 v Potočki zijalki pod Olševo odkril sledove paleolitskih lovcev.

Okrog leta 1000 so prišleki z današnje Koroške najprej naselili sončna pobočja pod Olševo. Tu najdemo najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji (Bukovnik 1327 m). Večina prebivalcev Solčavskega živi na visokogorskih kmetijah, saj je v kotlini med visokimi hribi prostora le za peščico hiš. S krajinskima parkoma Logarska dolina in Robanov kot ter z območji Natura 2000 je zavarovanega preko 80% solčavskega ozemlja.

Vir: TIC Solčava

Narava

Solčavsko je poznano po lepih krajinskih podobah alpskih dolin in dobro ohranjeni naravi. Solčavsko je v letu 2009 prejelo naziv »Evropska destinacija odličnosti« na temo turizem in varovana območja.

Zabava & šport

Poleg čudovitih kotičkov treh alpskih ledeniških dolin: Logarske doline, Matkovega in Robanovega kota, lahko skupaj odkrijemo še marsikatero zanimivost ob Solčavski panoramski cesti, v Solčavi ali drugod in izkoristimo prijetno vzdušje za nova doživetja.

Zgodovina & kultura

Solčava je majhna alpska vasica, po kateri je območje dobilo ime. Nad Solčavo se pne sloka gotska cerkev Marije Snežne. Le pol ure hoda iz vasi pa že skoraj tisočletje nemo bdi znamenita solčavska tisa.

Posebnosti kraja

Na Solčavskem se ljudje največ ukvarjajo s predelavo lesa in volne ter s pripravo živilskih izdelkov. Avtohtona jezersko-solčavska pasma ovc je posebej prilagojena razmeram okolja.