naravni
 
zgodovinski
 
jezera
 
Lokacija: Velenje (Evropa)
 
Lokacija: Velenje (Slovenija)

Splošno o Velenju


Območje današnjega Velenja je bilo prvič omenjeno leta 1250, trg Velenje pa se v dokumentih prvič omenja leta 1264. Nad starim trškim jedrom že stoletja gospoduje grad, ki je v zgodovinskih virih prvič omenjen leta 1270. V 16. stoletju je Šaleška dolina postala eno od središč protestantskega življenja na Štajerskem. Največja pridobitev tega časa je bila šola, ki so jo v Velenju ustanovili protestantje. V srednjem veku je bila Šaleška dolina zaradi velikega števila gradov (preko 20) znana tudi kot »dolina gradov«, ime pa se je ohranilo vse do danes. Leta 1801 je v Velenju izbruhnil velik požar, ki je upepelil celotni trg, skupaj s cerkvijo sv. Marije. Velenje je v tem obdobju predstavljalo le majhen trg, ki je po velikosti zaostajal za Šoštanjem. Leta 1889 je imelo le 364 prebivalcev.

Poglejte si 3D panoramske slike.

Vir: TIC Velenje

Narava

Napolnite svoja pljuča s kisikom med sprehodom po Smrekovcu – ugaslim ognjenikom, osvežite se ob ogledu Hude luknje - podzemnem biseru osamelega krasa, obnovite svojo energijo na številnih pohodniških in kolesarskih poteh ob šaleških jezerih in okoliških hribih. Naj vam pestra ponudba turističnih kmetij in gostoljubnost domačinov polepšata doživetje pristnega stika z naravo na način, kot so ga poznale naše babice in dedki.

Zabava & šport

Topolšica z Lomom zaradi velike razgibanosti terena in posebne mikroklime, povezane s termalnim izvirom vode ter s tem povezanim preteklim in sedanjim upravljanjem človeka v tem prostoru, nudi odlične razmere za življenje veliko različnim vrstam metuljev na relativno majhnem območju. Vas mika, da to preverite in metulje bolje spoznate?

Zgodovina & kultura

Območje današnjega Velenja je bilo prvič omenjeno leta 1250, trg Velenje pa se v dokumentih prvič omenja leta 1264. Nad starim trškim jedrom že stoletja gospoduje grad, ki je v zgodovinskih virih prvič omenjen leta 1270. V 16. stoletju je Šaleška dolina postala eno od središč protestantskega življenja na Štajerskem.

Posebnosti kraja

Velenje se ponaša s certifikatoma Otrokom prijazno Unicefovo mesto, Starosti prijazno mesto in  Občina po meri invalidov. V mestu so na voljo prilagojena parkirna mesta za invalide, urejene klančine v mestu in okolici ter ustrezna prometna signalizacija.