naravni
 
zgodovinski
 
reke

Posebnosti kraja

Vinske kleti

Hiša trte, vina in čokolade Kunej

Vinska klet Jarkovič

Vinska knjižnica Jarkovič

Vinska klet Kerin

Vinska klet Kodela

Vinska klet Krško

Vinska klet Molan

Vinska klet Pirc

Vinotoč Resnik

Vinogradništvo Žaren

Vir: TIC Krško

Pomembnejše osebnosti

Ambrož – Matija Gubec (1538-1573)

V letih 1572-1573 je bil skupaj z Ilijo Gregoričem vodja slovensko-hrvaškega kmečkega upora, ki ga je sprožilo kruto ravnanje plemiča Ferenca Tahyja. V bitki pri Stubičkih Toplicah na Hrvaškem so ga zajeli in privedli v Zagreb, ker so ga javno mučili, mu nadeli vročo železno krono in na koncu razčetverili.

Adam Bohorič (1520-1598)

Slovenski protestantski pisec in šolnik se je rodil leta 1520 v okolici Brestanice. V letih 1551-1563 je v lastni hiši v Krškem vodil šolo za plemiško mladino. 1565 so ga povabili v Ljubljano, kjer je od leta 1566 vodil stanovsko šolo. Bohorič je najmarkantnejša osebnost slovenskega protestantizma, avtor prve slovenske slovnice.

Jurij Dalmatin (1547-1589)

Bil je protestantski teolog, prevajalec in pisatelj, rojen v Krškem, kjer se je najprej šolal pri Adamu Bohoriču, nato pa ga je nadaljeval na Wirtemberškem, kamor ga je popeljal Primož Trubar. 1578 leta je dokončal prevod celotnega Svetega pisma in objavil 1. del Biblije. Iz njenega prevoda so 1580 posebej izšle “Salamonove pripovesti”.

Zanimivost: Janez Vajkard Valvasor (1641-1693) - Rodil se je leta 1641 v Ljubljani. Vse svoje življenje je posvetil znanstvenemu delu, za katerega si je izkušnje in gradivo nabiral na številnih popotovanjih. Njegovo življenjsko polihistoriografsko delo je Slava vojvodine Kranjske. Zanjo in druge svoje tiste je porabil skoraj vse svoje premoženje, iz ostanka pa je februarja 1693 kupil hišo v Krškem in v njej domnevno v sredi septembra istega leta tudi umrl.

Vir: TIC Krško

Energetski dan

Leta 1974 je bil položen temeljni kamen za tedanjo največjo gospodarsko naložbo v Sloveniji -Nuklearno elektrarno Krško. Predstavitev delovanja in voden ogled elektrarne z obhodom ali z avtobusom vam omogočata, da spoznate, kako deluje eden izmed najpomembnejših virov energije v Sloveniji in zakaj NEK pogosto postavljajo za vzor tudi v mednarodnem okolju.

Vir: TIC Krško