naravni
 
zgodovinski
 
reke

Zgodovina in kultura

Vila de Seppi

Vila de Seppi oziroma steklarski gradič, je bila zgrajena v času industralizacije (1894) nad steklarno v Hrastniku kot letna rezidenca Eme de Seppi. Gradič je v precejšnji meri kopija cesarskega gradu Miramare v Trstu, ki ga je opremil njen oče Franc Gossleth in si s tem prislužil tudi plemiški naziv.

Dvonadstropna graščina je grajena v neoromantičnem slogu, ki se je zgledoval po srednjeveških dvorcih; opečena zunanjost, okrašeno s številnimi steberčki, ograjami in znamenji, med katerimi je tudi Davidova zvezda kot simbol tržaških Židov.

Pred štirimi leti so vilo razglasili za zaščiten objekt kulturne dediščine lokalnega pomena, kar pa ga žal ne rešuje pred propadom. To vilo so nekoč uporabljali za shranjevanje izdelkov iz steklarne.

Vir: TIC Zasavje

Mlakarjevo stanovanje

V večinoma že porušeni stanovanjski koloniji Resnica v Hrastniku je urejeno muzejsko stanovanje rudarja in naprednega predvojnega aktivista Franca Mlakarja, ki prikazuje razmere v kakršnih so nekdaj bivali rudarji.

Stanovanje je sestavljeno iz kuhinje in spalnice, ki je delno opremljena z izvirno opremo: zidanim kuhinjskim štedilnikom, mizo, skromnim pohištvom, posteljo s slamnatimi blazinami in drobnarijami - od kuhinjskih posod do likalnika.

Vir: TIC Zasavje

Cerkev Kristusa Kralja

Cerkev Kristusa Kralja, ki je bila zgrajena leta 1936 po načrtih Lada Khama se nahaja v centru Hrastnika. Cerkev ima preprosto tlorisno osnovo z opečeno fasado, ki jo je že skoraj prerasel bršljan, zvonik pa ima obliko štiristranega stolpa z elementi novoromantične arhitekture. Upravljalec cerkve je Župnijski urad Hrastnik.

Vir: TIC Zasavje

Hrastniški muzej

Muzej Hrastnik v treh nadstropjih ponuja zanimive sklope hrastniške zgodovine.

V pritličju si lahko ogledate razstavo steklenih izdelkov Steklarne Hrastnik, zgodovino kemične tovarne, arheološke izkopanine, v drugem nadstropju pa se lahko vživite v vlogo osnovnošolca, kjer ponazorijo staro šolo v stari učilnici, kjer pa seveda ne manjka koruza.

V istem nadstropju poteka tudi razstava 2. svetovne vojne, rudnika, kulture, društev, čevljarstva in kmetijstva.

Vir: TIC Zasavje

Zanimivost: Hrastniški muzej - Podstrešje pa je preurejen v marionetno gledališče Jurček, so predstavljene lutke - hrastniške marionete. Po želji vam tudi zaigrajo gledališko igro z marionetami, ki tam predstavlja pravo atrakcijo. V istem nadstropju pa si lahko ogledate razstavo starih igrač.

Vir: TIC Zasavje